Hayatımızda büyük öneme sahip vitaminler sayesinde metabolizmamız düzgün çalışıyor ve biz fark etmesek de çevre den aldığımız mikrop ve zararlı bakteriler ile amansız bir çatışma içinde. Bu çatışmadan galip çıkmanın yollarından biri de ne yediğimizi bilmekten ve neye ihtiyacımız olduğunu bilmekten geçiyor.
Semt Rehberi olarak bir araya getirdiğimiz bilgiler neticesinde hem kişileri bilgilendirmek hem de bilinci arttırmak için size aşağıdaki gibi vitaminlerin yararlarını ve zararlarını bir araya getiren bir makale hazırladık. Makalemizde vitaminlerin yararları ve fazlası alındığında oluşa bilecek zararları listeledik. Şimdi bakalım vitaminler ne işe yarıyor ve fazlasını aldığımızda görünecek etkiler nelermiş.
Göz sağlığı konusunda diğer vitaminlere oranla çok daha baskın rol üstlenen A vitamini göz ile ilgili görme ve bulanık görme gibi sorunları yaşayan kişilerde eksikliği görünen bir vitamin
dir. Oluşumunda böbrek organın rolü çok büyüktür. Böbreklerimizde bulunan tek vitaminin A vitamini
olduğunu da belirtelim.
Çocukların büyüme ve gelişme aşamasındaki rolü çok büyük olmakla beraber eğer vücudumuzda eksikse gece körlüğü denilen hastalığın ortaya çıkmasına vesile olur. Bu hastalığın büyük oranda çıkma nedeni A vitamini eksikliğinden kaynaklıdır.
Öncelikle aşağıda ele aldığımız problemler hat safa da yüksek miktarda alınması sonucu olabilecek listesidir. Bu nedenle sonuç çıkarılmamalıdır.
Eğer yukarıdaki etkiler varsa bir kan sayımına gitmenizde yarar var vitamin eksikliğinden yada fazlalığından sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.
Süt, Yumurta, Balık, Karaciğer, Havuç, Sebze, Ceviz gibi besinlerde bulunuyor. Sebzelerden özelikle yeşil sebzelerde bulunduğunu belirtelim.
Özelikle bağışıklık ve kemik gelişimi üzerinde etkileri olan vitamindir. Büyüme çağındaki çocuklar için çok önemli bir vitamindir. D vitamini içeren gıdalar Provitamin olarak vücuda alınırlar. Güneşten gelen UV ışınları ile aktifleştiğinde vücut tarafından kullanılabileceği anlamına gelir. Bu nedenle sadece D vitamini almak yeterli değildir. Güneş D vitamini sağlamaz bu yanlış bilinen bir olgudur. D vitamini güneşle beraber aktif olarak vücudumuz tarafından kullanılabilir. D vitamini ayrıca bir hormondur.
Yeterli miktarda alınmayan D vitamini çocuklarda kemik şekilsizliklerine neden olan raşitizm hastalığına neden olur. Yetişkinlerde ise osteomalazi neden olduğu bilinmektedir.
Fazla alınan D vitamini sonucunda kireçlenme meydana gelir. Böbreklerde kalsiyum kökenli taş oluşumuna da sebebiyet verdiği bilinmektedir.
Yumurta, tereyağı, peynir, mantar, karaciğer, balık ta bol miktarda bulunur.
Yaralarımızın çabuk geçmesini sağlayan önemli bir vitamindir. Protein dokusunda bağlayıcı görev üstlenir. Özelikle Vücut geliştiricilerin faydalanması gereken bir vitamindir. Kas gelişiminde önemli rol oynar. Çocukların gelişiminde E vitamini büyümeleri için gereklidir. Üreme organlarının gelişimin de de aktif olarak rol alır. Hormonal sistemin gelişiminde ve salgılarında da görev üstlenir.
Yaralar geç iyileşir ve kaslarda erimeler görünür. Hızlı yaşlanma etkileri görünür. Yaşlanma karşıtı kozmetik ürünlerinin çoğunun en temel maddesi E vitaminidir. E vitamini eksikliğinde kısırlık bol miktarda görülmektedir. Dolaşım sisteminde özellikle kalpte bozukluklara ve yorgunluğa sebep olur.
Fazlaca yararı bulunan bu vitamini doğal yollarla alındığında fazla almak pek mümkün olmasa da kapsül ve hap şeklinde dolaylı yollardan alırken dikkat edilmesi gereken bir vitamindir.
Fazla E vitamini öncelikle sindirim sistemine zarar verir. Şeker hastalarının ise insülin değerlerinde dalgalanmaya sebep olur. Hamile olanların fazla E vitamini alması sonucunda doğacak çocuğun kalp rahatsızlıklarıyla dünyaya gelme olasılığı artar. Bu yan etkilerin yüksek dozlarda olduğunu unutmamakta yarar var normal yollarda alınan bu vitaminler genellikle zararsızdır. Eğer tablet ilaç gibi dışardan alıyorsanız dikkat etmenizde fayda var.
Bitkisel yağlar, tahıllar, badem, ceviz, ay çekirdeği ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
Kanımızın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Karaciğerimizde protrombim adı verilen kanın pıhtılaşmasını sağlayan önemli bir glikoprotein olan maddelerin yapısına katılır. Kalın bağırsağımızın faydalı bakterilerin faaliyeti sırasında doğal olarak kendiliğinden üretilir ve kalın bağırsak tarafından içine hapsedilir. Kanser tedavisinde K vitamini desteği verilir.
Kan fazlaca yoğunlaşarak kan pıhtılaşması artar bu durum sonucunda tıkanmaya neden olabilir. Göğüs sıkılaşması ve terlemeye neden olabilmektedir.
Yeşil Sebzeler, karaciğer, kuzu eti, nane, yumurta, ebegümeci, hindi ve tavuk etinde bulunmaktadır.
Kan yapımında aracı rol oynar. Besinlerdeki demirin kana geçişini hızlandırır. Et ile birlikte C vitamini içeren besinler tüketilmesi tavsiye edilir. Et içinde bulunan demirin vücut emilimi hızlanır. Savunma sistemimizin çalışmasında önemli rol oynar. Yaraların kapanmasında yardımcı olur. Yaraların hızla kapanmasına yardım ettiğinden dolayı enfeksiyonları önlemektedir. Gribal enfeksiyonlara karşı vücudu savunmaya yardımcıdır. Suda çözünen bir vitamindir ve karaciğer de depolanmaz.
Sindirim sistemi etkisiyle ishale yol açmaktadır. Böbreklerde taş oluşumuna sebebiyet verebilir. Vücutta depolanmayarak fazlası atıldığı için böbreklerinizi zorlayabilir.
En fazlaca bulunan bitki maydanozdur. Maydanozun yanında biber, roka, lahana, brokolide de mevcuttur.
B vitamini diğer vitaminlere nazaran kendi içinde ayrılır. 8 farklı madde olarak incelenir. Biz bunlardan 6 tanesini inceledik. Tamamı suda eriyen özelliğe sahiptir. Vücutta depolanmaz fazlası idrar yoluyla atılır. Geneli asidiktir ve solunum sisteminde, bağışıklık sisteminde görev alır.
B1 vitamini metabolizmayı hücresel boyutta düzenlemeyi sağlar. Eksikliğinde sinir ve kalp hücrelerinde sorunlar çıkar ve beriberi denilen rahatsızlık ortaya çıkar.
Koyun, dana, tavuk, balık etinde bulunur.
B2 vitamini enerji üretiminde rol oynar. Oksijen üretimine yardımcı olarak kan dolaşımındaki oksijen miktarını arttırır. Organların gelişimi ve sinir bağışıklık sistemini destekler. Aynı zamanda sağlıklı cilt, tırnak ve saç büyümesinde katkı sağlar. Migren, baş ağrısı, katarakt, akne gibi birçok şeye faydası vardır.
Kabuklu deniz ürünleri, pirinç, fasulye, ıspanak, tahıl ürünleri, sebzeler, mantar, lahana, havuç, elma gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
B3 vitamini nefes almamız için oldukça gerekli bir vitamindir. Yetersizliğinde pellagra görülebilir.
Et, balık ve kuru yemişler de bulunmaktadır.
B5 vitamini derimizin sağlığı için önem taşır, eksikliğinde deride yaralar ve saç dökülmesi görünür. Saç çıkardığını iddia eden ilaçların formüllerinde bu vitamin bulunur.
Hemen hemen bütün besinlerde bol miktarda bulunmaktadır.
B6 vitamini metabolizma için yeri doldurulamaz bir vitamindir. 60 Farklı enzim için koenzimdir. Kalıtım materyalimiz olan DNA da rol alır. Güneş ışığına direnci düşüktür ve hemen yapısal olarak bozulmaya uğrar. Bu nedenle özellikle B vitamini tabletleri ışıksız az ışıklı ortamda ortaya çıkarılarak kullanılmalıdır.
B12 vitamini DNA metabolizması üzerinde koenzim olarak görev yapar. Alyuvarlarımızın kapasitesini artırır. Yetersiz alınması kansızlığa ve kilo kaybına sebebiyet vermektedir. Vücuttaki seviyesi düştüğünde depresyona sebebiyet verdiği de bilinir.
Karaciğer, balık, süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır.
Vitaminler görüldüğü üzere çok önemli. Bu önemin yanında eğer dışardan doğal olmayan yöntemlerle vitamin takviyesi alıyorsak bunu kesinlikle bir doktor tavsiyesi ile yapılması hayati önem taşıyor. Sağlığımız için vitaminleri doğal yoldan almamız en doğrusu.
Sağlıklı ve güzel bir ömür umuduyla..